Skip to content

 

Ga jij binnenkort samenwonen?
Maak dan een Stiefplan, een ouderschapsplan voor ouders en stiefouders!

Bestaan ze echt? Gelukkige succesvolle stiefgezinnen zonder relatieproblemen?
Ja, gelukkig steeds meer.

Het vormen van een samengesteld gezin gaat niet vanzelf. Dit blijkt uit het hoge aantal tweede echtscheidingen van 60%. Dit is voor kinderen erg zwaar en heeft veel invloed op hun welzijn en schoolprestaties. Gelukkig zijn er steeds meer stiefgezinnen die het lukt om een succes te maken van hun gezin. Veel mensen weten niet goed hoe ze zich kunnen voorbereiden op een samengesteld gezin. De meesten hebben alleen ervaring in een kerngezin. Stiefgezinnen hebben vaak te maken met spanningen en stress. Deze ontstaan door bijvoorbeeld loyaliteitsconflicten, spanningen in de nieuwe relatie tussen ouder en stiefouder, onzekerheid en/of jaloezie.

Uit de praktijk blijkt dat met goede informatie vooraf of tijdens de nieuwe relatie er veel problemen voorkomen kunnen worden. Een samengesteld gezin is echt anders en heeft haar eigen kenmerken. Als je je bewust bent van deze kenmerken en valkuilen, dan wordt het slagen van een gelukkig samengesteld gezin aanzienlijk vergroot.

Als gecertificeerd Stiefplan-Coach breng ik samen met de ouders en stiefouders het nieuwe stiefgezin in beeld.

Wie hoort er allemaal bij? Eigen ouder, stiefouder, broertjes, zusjes, stiefbroertjes en -zusjes, opa’s en oma’s en ook de andere ouder (ex-partner) die niet het gezin woont.

Het Stiefplan is een ouderschapsplan voor ouders en stiefouders en ligt in het verlengde van het in Nederland verplichte ouderschapsplan. Het Stiefplan is een steun in de rug en legt de afspraken vast die gemaakt worden in het nieuwe samengestelde gezin. Kenmerken van een stiefgezin worden besproken, zoals ook eigen onderwerpen die jij belangrijk vindt.

Wil je meer weten over het Stiefplan? Kijk dan op www.stiefplan.nl.

Een plan voor samenwonen